13 Haziran 2012 Çarşamba

Vajinismus demişken...


Aslında yazının devamını dün akşamüzeri getirmeyi planlıyordum ama hayat tüm planlamadıklarımızın toplamından başka nedir ki?
Burada henüz kendisinden bahsetmediğim çok yakın bir arkadaşım nihayet Dukan diyetinin duraklama mı, koruma mı adı her ne zıkkımsa o evresine girmiş, haftada 1 serbest yeme içme günü olmuş tekrar insan arasına çıktı, onunla birlikteydim.
Kadınlar ve diyetler…
Neyse anlatırım onu da bir ara…
Eveeet… Vajinismusta kalmıştık.
Levent arkadaşımız bana mesaj yazmış, hafif eleştirel bir ton sezdim gerçi ama iyi bir günümdeyim o nedenle arızaya bağlamayacağım, sakin
Haydar Dümen sanırım vajinismusu tv ekranlarında ve gazete köşelerinde en çok ele alan hekimlerden birisi. Kendisine Türkiye’deki tabuları tartışmaya açan ve cinselliği doğal biyolojik bir işlev gören yaklaşımıyla geniş kitleleri bilgilendiren bir uzman olarak saygı duyarım.
Lakin şehir efsaneleri olarak kendisinin öyle “tedavi” hikayeleri kulaktan kulağa dolaşıyor ki, duyduğum saygı koşarak çıktığı yere geri giriyor. (Bu arada saygı tam olarak vücudun neresinden çıkıyor bilmiyorum)
Şimdi burada bunları anlatmak dedikodudan başka bir tanımlamaya girmez, o yüzden girmemeyi tercih ederim.
Ama…. Vajinismusa gelecek olursaaaak…
Bu blog biraz olan biteni matrak taraflarıyla ele aldığımız ve okuyanı gama kasavete düşürmemek gayesi taşıdığından dolayı çok fazla “öğretici” rolüne bürünmek istemiyorum. İlla ki bilgi vermem gerekiyorsa konuya ve yazının bütününe yedirmeye çalışıyorum. Çünkü açık konuşayım okunma ve çok okunma, onay görme, beğenilme falan gibi gayet primitif dertlerim var. Hepinizin var aslında. Yoksa eğer depresyondasınızdır. Neyse…
Vajinismus her kültürde görülebilen bir cinsel işlev bozukluğu. Bizim gibi daha geleneksel ve büyüme evresinde duyguların ifadesi pek fazla desteklenmeyen toplumlarda biraz daha sık görülüyor ama her toplumda görülebiliyor.
Sizi ikna etmek için söylemiyorum ama eğitim sürecinde hocalarımızdan duyduklarımız ve meslek yaşantımız sırasında karşılaştıklarımız bizi son derece ciddi vakalardan haberdar etti.
Örneğin kadının vajinismus sorunu olan bir çiftin erkeğin zorlaması sonucu birbirlerine birleşik halde acil servise getirilmişli vardır. Çok utanç verici değil mi? Bence de.
Ya da mesela büyük şehirlerimizden birinde kadının diş hekimi, adamın da genel cerrah olduğu 18 yıllık bir evlilikte, çocuk sahibi olma istekleri de olmadığı için halen doğrudan cinsel birleşme yaşamayan bir çifti bizzat ben tanıyorum.
Bu, basit bir korku, geçici cinsel isteksizlik veya karşı tarafa olan güven eksikliğinden kaynaklı teslim olamamaktan daha fazlasıdır.
Ama nasıl her yaramaz çocuğa “hiperaktif” demek gibi saçma sapan bir alışkanlık oluştu, sanırım en ufak cinsel sorun da “vajinismus” olarak dile getiriliyor olabilir.
Bilinmesi gereken en önemli nokta, düzelme konusunda istekli olan çiftlerin, uygun bir yaklaşımla 2-3 ay gibi bir sürede tamamen (!) iyileşebiliyor olmalarıdır. Önemli olan doğru isimlerle çalışmaktır. Şarlatanların maliyeti yüksek olur…
Bunca şeyi de “aman ben de bu kadar uzman kimseyim” demek derdiyle yazmadım. Hatta benden en ufak böyle bir talebiniz dahi olmasın zira ben cinsel işlev bozukluklarıyla çalışmaktan pek hazzetmem. Gidin sorun, araştırın…

2 yorum:

HuYsUz dedi ki...

çok tanıdık bir konu :)

Balthus dedi ki...

Minaanım vallah mesajların çoğunu, okudum demek için yazıyorum sadece.Çünkü yazılarınız kesilsin istemiyorum,okunduğunu bilmenin tek yolu yorumlar burada,face gibi beğen meğen tuşu yok ki..Severek ilgiyle hayranlıkla takip ediyorum.Eleştiri yapacağım zaman bunu ima etmem.Şu kenetlenme ile ilgili bir film izlemiştim.arabada sevişen bir çift eşlerini aldattıkları için mi,yoksa arabanın el freni boşaldığı ve hafifçe araç kaydığından mı nedir birleşme halindeyken kadının kasılmasıyla öyle kalıyorlar.tam 24 saat o arabada mahsur kalıyorlar,bu esnada eşleri çocukları hatta tüm amerika basın yoluyla bu olayı öğreniyor :)vallah samimiyetimle soruyorum hocam bu da bir çeşit vajinismus olayı mıdır?yoksa başka bir şey mi.psikolojiye meraklı sadece lise mezunu bir adamım ben, yani vallah samimiyetle soruyorum,hani gene yanlış bi şeyler sezmeyin diye belirttim bunu :)İyi günlerr...