2 Ağustos 2012 Perşembe

OBAMA’NIN SOPASI



Mesleki bakış açısı sabah ekranda haberi görür görmez etiketi yapıştırdı: Fallik nesne.
Konuyu sulandırmamak için çok kısaca değineyim bu kavrama. Bazı psikoloji ekollerinde nesneler dişil/eril olarak sınıflandırılabilir. Buna durup dururken değil örneğin rüya analizi gibi gerekli durumlarda başvurulur. Daha yuvarlak hatlı ve yayvan olan nesneler “fallus” (yani kadın üreme organı/rahim), dikey nesneler de “fallik” (yani erkek üreme organı) olarak değerlendirilir.
Bazı uzmanlar insanların örneğin ev veya iş yerlerinde etraflarında özellikle tercih ettiği bazı objeleri de bu şekilde sınıflar ve bu nesneleri kişilerin enerji yatırımlarıyla açıklar. Örneğin kadın ya da erkek, bir kişinin daha çok dikey, sivri, uzun cisimleri etrafında bulundurması, eril enerji ile, veya “ihtiyaç”la ilişkilendirilebilir. Konuyu uzattıkça şarlatan olma yolunda emin adımlar atacağımdan çekinerek merak edenlere Dr Nusret Kaya’nın kitaplarını okumalarını şiddetle tavsiye ederim.
Neyse gelelim bizim Hüseyin Barak’ın sopasına…
Haberde diyor ki, başbakan Erdoğan ile Barak Obama telefonda konuşmuşlar, bu kare de ABD başkanının o sıradaki duruşundan alınmış.
Öncelikle doğru olup olmadığı şüpheli bir resim. Belki de arşivden alelade bir telefonla konuşma görüntüsü aradılar, bu da tam Suriye’ye dalmak üzereyken Türkiye için uygun bir ihtar yerine geçer diye düşünüp bunu seçtiler. Bilemeyiz.
Diyelim ki doğru. Bu foto gerçekten de Türk Başbakanı ile konuşurken seçildi. O zaman nasıl yorumlamak lazım?
Buyrun birlikte okuyalım fotoğrafı…
İlk intiba “ayağını denk al karışmam” ifadesi. Bizde “sopa” üzerine pek çok deyiş ve benzetme var. Ama “Haydar”ı görüp de işin içinde şiddet unsuru aramıyorsa bir insan, her şey olabilir; lakin Türk olamaz.
Demek ki neymiş, bir tür saldırgan tavırla aba altından değil aleni olarak gösterilen sopanın her an Barak tarafından tepemize indirilebileceği algısı var: “Suriye’de dediklerimizi yapmazsanız, sınırınızda kuracağımız Kürt devletine zart zurt ederseniz kafanızı patlatırım!”
İlk intibanın yarattığı asabiyet dinmeye doğru mantık silsilesi giriyor devreye tabi…
Şöyle ki, bu adamlar geri zekalı mı ki, Türkiye’nin maşalığına bunca ihtiyaç olan bir zamanda sopayı sallayıp da kervanı ürkütmenin saçmalığını göremesinler? O sırada karşısındaki zattın huzurunda sopaya ne gerek istediğini yaptırmak için?
O halde nedir? Acaba nedir?
Şöyle alıcı gözle dikkatle bakınca adamda sanki “sıkıldım, bitse de çıkıp iki top tepsem, beyzbol oynasam” hali de yok değil hani. “Oldu canım konuş sen dinlemedeyim!” gibi biraz.
Fakat ne kadar dürtülerimle mücadele etsem de o sopanın bir “fallik nesne” olduğunu düşünmekten alamıyorum psikolojik yorumlama duyargalarımı. Adam resmen af edersiniz “penis” tutmuş elinde. Simgesel mimgesel! Penis o. Farklı kişilerce farklı yorumlanabilir; ben şunu tahmin ediyorum: Obama gerekirse kabadayılığa varan davranışlardan imtina etmeyecek ve Suriye konusunda sonuna kadar gidin talimatını ya vermiş ya verecek. İşi erkeksi bir agresyona dökmüş. Çok özür diliyorum kafaya koymuş “anamızı belleyecek” !!
Kendisinin yatak odasında bir empotans (guvvattan düşme) yaşıyor olabileceğini ve savaş ve saldırganlıkla telafi edici savunmalara yeltendiğini söylemekse aşırı yorum olur. Ama aşırı veya değil bir yorumdur neticede. Bunu diyen haddini aşar ama dediyse de demiştir mesela.
Bir de resme dikkatle bakarsanız arkasındaki, duvarda duran çerçeve de “fallik” ! Daha ben ne diyeyim. Fallik nesneler sarmış dört bir yanını…
Savaş kararı almak zorunda kalışıyla belki vicdanı arasında sıkışan ama siyaset hamamına girenin terleyeceğini bilerek o makama gelmenin baskısı altında ezilmiş, ufalmış, kendisini ve insanlığını sorgulayan raddede böcek gibi kalıp fallik nesneye sığınmış olabilir mi?
Eh bu kadaaaar stres altındaki adamdan viagrasız “kocalık” zaten beklenir mi?
Bu soruların cevabını bilemeyiz elbette.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Bana bu fotoğrafın bilerek ve isteyerek, o sırada kiminle ne konuşulduğu da açıkça belirtilerek kullanılmış olması çok ilginç geldi. Bu kadar kurgu varsa işin içinde bir "manidarlık" aramak yersiz olmaz tabi. Adam açık açık dünyadaki en büyük sopa bizde diyor. Burada hem şiddet hem de güç göndermesi var, ve tabi kesinlikle erkek cinsel organı (tabiiki dikey ve tehdite açık durumda) üst başlığıyla.

Kürşat Zaman dedi ki...

Kesin bir güç gösterisi,
bunun yanı sıra rakipleri küçük görme durumu da var.
Resim çekilirken çeken kişi eğilerek çekmiş özellikle,''Biz daima sizlerden yüksekteyiz'' intibası için olabilir.
Medyayı en iyi kullanan ülkeden bahsediyoruz sonuçta.
Çocukluğumuza hangimiz kızılderililere düşman olmadık? Öyle gösterdiler filmlerinde bize, biz tabancacılık oynarken hep kovboy olurduk?!
Kovboyları iyi taraftan sanırdık.
Her şey aynen devam ediyor...

Avram dedi ki...

Siz bildiğimiz fesatsınız ama! Masanın yanında duran o "nesne" aslında nesne değil; bir senatör. Dış ilişkilerden sorumlu Demokrat Parti Cincinnati Senatörü. İnanmıyorsanız, Caligula'ya sorun...

Unknown dedi ki...

YOU HAVE A VERY NICE BLOG, WOULD YOU LIKE TO FOLLOW EACH OTHER?

delimine dedi ki...

sure, why not? :)