18 Haziran 2012 Pazartesi

En sevdiğim organım belki de hormonlarım


Belki de bir kadın en çok çocuklarının babası olarak görmek istediği adamı sever ömrü hayatında. Belki değil aslında rahmetli Schophenhauer bunu kaç yüz yıl önce söylemiş. Demiş ki aşk aslında görür görmez başlayan ve organizmanın, kendisiyle birleşince en uygun çocukların meydana geleceğini düşündüğü kişiye karşı hissedilen, nesillerin devamlılığı için gerekli olan bir duygudur.
Bu görüşü apır sapır laflarını anlamakta son derece zorlandığım pek çok filozof arasında en anlaşılır ve en azından benim sezgi ve mantık silsileme uygun bir önerme olarak değerlendirmişimdir hep.
Yani bir adam görürsünüz ve ona aşık olma ihtimaliniz yüzde sıfırdır. Neden diye düşünmezsiniz. Sadece tipiniz değildir. Öyle der geçersiniz çoğu zaman. Schophenhauer’a göre o adamla sevişmek istemediğiniz ve kendi dna’nızla onun dna’sı birleşince ortaya tadından yenmez çocuklar çıkmayacağını kavradığınız için “o sizin tipiniz değildir.”
Ama başka bir adam görürsünüz ve tüm bünyeniz deli dana olmuş bir cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası gibi kendinden geçercesine performans sergilemeye başlar. Bu da hormonlarınız, sezgileriniz ve evrimsel aparatlarınızın “bu heriften tam da süper çocuk olur bunu kaçırma” deme şeklidir.
Tabi ondan çocuk sahibi olmak istemeniz gibi tamamen fizyolojik bir motivasyonun kendini gerçekleştirebilmesi için bir dolu toplumsal mekanizma üretimi aşamalardan geçmeniz gerekir. Yani bunu eleştirmek babında söylemiyorum. Gerçekten gereklidir bu. Her dibinizin düştüğü adamla tabiatta serbestçe salınan hayvanlar gibi çiftleşip, 9 ay sonra da yavrulayamazsınız. Kim demiş sosyalizasyonun gereksiz olduğunu? Pehhh!


3 yorum:

Adsız dedi ki...

İlginç ama o kadar da basit değil tüm bu söylediklerin. İnsan sadece bu yönden bakmaz ilişkiye tamam doğru asıl amaç iyi bir dna yla ortaya güzel çocuklar çıkarmadır. Çoğalma iç güdüsü eşliğinde insan yaşama mücadelesi içine girer hep. Günümüz şartlarında bu biraz değişti. Hem kadında hem de erkekte. Günümüzde kadın seksepalitesiyle erkek ise parasal yönden degerli. Artık önce insan evleneceği kişinin nasıl olduğuna değil ne olduğuna bakıyor malesef.

cem dedi ki...

çocuk doğurmak gibi bir niyetim yok, bu yüzden beni ilgilendiren bi konu değil sanırım. madem beni ilgilendirmiyor ne diye yorum yazıyorum diye düşünmeyin ya da düşünün işte..

ilgiyeihtiyacımvarlan dedi ki...

Bir konuda haklısın. Bir dişinin bir erkeği seçmesi için onun güçlü, zeki, hızlı olması yetmiyor artık. Mesela para da önemli veya sosyal statü. İşte benim midemi bulandıran şey bu. Doğadan uzaklaşıyor olmamız.